Zeleninová jídla (sabdží)

  • 3 pl ghí
    1 pl čerstvého strouhaného zázvoru nebo 1 čl sušeného
    1 nasekané zelené čili
    1 čl asafoetidy
    1 čl kmínu
    1 čl hořčičných semínek
    ½ l mrkve nakrájené nakolečka
    1 l zelí najemno nakrouhaného
    4 střední brambory, nakrájené
    2 čl soli
    1 čl černého pepře
    2 pl másla

    Připravte čóns a na něm několik minut smažte mrkev a zelí. Přiklopte a zmírněte oheň. Občas zamíchejte a duste doměkka. Mezitím uvařte nebo upečte brambory. Když je zelenina měkká, přidejte brambory, sůl, pepř a máslo.
     

  • 2 l mléka
    1 čl kyseliny citrónové
    1 kg rajčat
    1 kg zeleného hrášku
    150 g másla
    1 čl zázvoru
    1 čl muškátového oříšku
    1 pl koriandru
    1 pl masaly z „Górakšji“
    1 čl asafoetidy
    1 dl syrovátky
    ghí na smažení
    1 pl soli

    Panýr z 2 1 mléka a citrónové šťávy stlačte v plátýnku mezi dvěma prkýnky do tloušťky jednoho centimetru. Po 5 až 6 hodinách nakrájejte sýr na malé kostičky, osmažte je dozlatova v ghí a nechejte odkapat. V hrnci rozpusťte máslo a přidejte koření. Lehce osmažte a přidejte rajčata. Po přibližně
    25 minutách přidejte hrášek a sůl. Vařte při mírné teplotě asi 10 minut, dokud hrášek nezměkne. Přidejte panýr, vypněte vařič a nechte stát 10 minut, aby sýr nasákl a změkl.

  • 1 l očištěných brambor nakrájených na tenčí plátky
    2 čl mletého koriandru
    ¼ čl černého mletého pepře
    1 čl soli
    hrnek mléka či smetany
    2 pl másla
    ½ čl kurkumy
    troška čerstvé petrželky nebo koriandru

    Dno pekáče poklaďte nakrájenými bramborami smíchanými s koriandrem, solí, pepřem, máslem a kurkumou, zalijte mlékem či smetanou a dejte péct do trouby na 200 °C asi 45 až 50 minut (až jsou brambory měkké a mají na povrchu žlutohnědou kůrku). Posypte je jemně nasekanou petrželkou nebo koriandrem. Pokud vynecháme kurkumu, můžeme tento recept použít i na Ékádaší.

  • 400 – 500 g čerstvého nebo mraženého špenátu nebo mladé jarní kopřivy
    panýr ze 2 l mléka
    2 pl ghí nebo oleje
    2 čl římského kmínu
    2 čl fenyklu
    ½ čl asafoetidy
    3 čl mletého koriandru
    1 – 2 pl čerstvého nastrouhaného zázvoru
    1 čili paprička
    1 čl soli
    1 dl smetany

    Rozehřejte ghí a když se z něho začne kouřit, přidejte kmín a fenykl. Po minutě přidejte zázvor a lehce osmahněte. Nakonec přidejte zbylé koření a po několika vteřinách vše zalijte asi 2 až 4 dl syrovátky. Přidejte špenát, na kostičky nakrájený panýr a vše poduste doměkka (5 až 10 minut). Osolte a přidejte smetanu. Pokud budete používat kopřivy, omyjte je, spařte v hrnci s vařící vodou a pak rozmixujte. Nemáte-li mixér, můžete kopřivy najemno nasekat.

  • 2 l čerstvého nakrájeného špenátu
    2 pl ghí nebo oleje
    panýr ze 2,5 l mléka
    1 dl kysané smetany
    2 čl soli
    1 čl černého mletého pepře

    Na ghí nebo oleji poduste špenát doměkka (lehce podlijte vodou), nakrájejte panýr a vhoďte ho do dušeného špenátu, zalijte kysanou smetanou, osolte, opepřete.

  • ½ kg mrkve
    3 pl ghí nebo másla
    2 pl přírodního cukru
    ¼ čl kurkumy
    ½ čl mletého kardamomu
    ½ čl mletého koriandru
    2 pl pomerančové nebo jablečné šťávy
    160 ml vody
    ½ čl soli
    ⅛ čl černého mletého pepře nebo čili
    2 pl sekaného zeleného koriandru nebo petržele
    1 čl citrónové šťávy
    ¼ čl strouhaného muškátového oříšku

    Na 2 pl ghí smažte nakrájenou mrkev s cukrem, kurkumou, kardamomem, mletým koriandrem, přidejte pomerančovou šťávu, vodu a sůl. Přiveďte k varu a na mírném plameni duste (mladou mrkev 20 minut a starou 40 minut). Když se většina vody vypaří, odkryjte a na větším plameni odpařte zbytek. Nakonec přidejte 1 pl ghí, pepř a čerstvé listy. Před podáváním pokapejte citrónem a posypte muškátovým oříškem.

  • ½ středně velké hlávky bílého zelí
    3 pl ghí nebo oleje
    10 dkg másla
    1 čl mletého zázvoru
    1 čl kurkumy
    ½ čl černého mletého pepře
    3 čl bazalky
    1 čl českého mletého kmínu
    2 čl soli
    1 až 2 dl vody

    Nakrájejte najemno bílé zelí. Na oleji nechte zpěnit mletý koriandr, římský kmín, kurkumu a zázvor. Přidejte zelí, sůl, pepř, bazalku, máslo a míchejte, dokud nebude zelí dobře osmahnuté. Přidejte vodu, kmín, zamíchejte a přikryjte poklicí. Za občasného promíchání nechte několik minut podusit. Změklé zelí odstavte a nechte přikryté pokličkou.

Haré Kršna Haré Kršna Kršna Kršna Haré Haré Haré Ráma Haré Ráma Ráma Ráma Haré Haré Haré Kršna Haré Kršna Kršna Kršna Haré Haré Haré Ráma Haré Ráma Ráma Ráma Haré Haré Haré Kršna Haré Kršna Kršna Kršna Haré Haré Haré Ráma Haré Ráma Ráma Ráma Haré Haré Haré Haré Haré Kršna Haré Kršna Kršna Kršna Haré Haré Haré Ráma Haré Ráma Ráma Ráma Haré Haré